Fastelavnsbollebagningen fortsætter! Og det er nok denne, de fleste holder mest af: den gammeldags fastelavnsbolle. Så nu har jeg lavet en glutenfri udgave af den lækre, fyldte gærbolle. Denne glutenfrie opskrift på gammeldags fastelavnsboller er med fyld af vaniljecreme og remonce samt toppet med chokoladeganache.
CREME
REMONCE
MØRK CHOKOLADEGANACHE
Start med at røre 20 g gær ud i 5 dl lunt vand, indtil gæren er opløst. Rør det herefter i en røremaskine i et par minutter sammen med 30 g FiberHUSK, 2 æg og 3 tsk sukker. Tilsæt 200 g rismel, 120 g glutenfri havremel og et nip salt, og lad maskinen køre videre i ca. 5 min til dejen er samlet. Stil dejen til hævning i en 0,5-1 time.
Mens dejen hæver kan du lave fyldet.
Vaniljecremen laves på følgende måde: Skær vaniljestangen over på langs og tag kornene ud. Masser dem ud i 50 g sukker i en skål, så vaniljekornene ikke klumper sammen. Tilsæt 2 æggeblommer og 25 g majsstivelse til skålen og pisk det hele godt sammen. Put 3 dl mælk i en gryde og bring det op at koge. Når det koger sæt varmen ned på middel og tilsæt ægge/sukker-blandingen til mælken under kraftig piskning – pas på det ikke brænder på. Når mælken efter lidt tid begynder at tykne, tag den af varmen og hæld cremen i en skål. Stil den til afkøling i køleskabet.
Remoncen laves ved at blande 120 g marcipan med 100 g sukker og 100 g blødt smør. Det gøres nemmest ved at ælte det sammen i en skål med hænderne. Put det herefter i en sprøjtepose, klar til at fylde i bollerne.
Efter hævningen af dejen ruller du den ud i en rektangel på et meldrysset bord. Skær dejen ud i ti ca. lige store firkanter. Put creme og remonce i midten af hver firkant og luk bollerne ved at samle hjørnerne af to omgange (du har sikkert set din mor eller en eller anden gøre det samme på Instagram). Stil dem på en bageplade med den pæne side op.
Pensl bollerne med et pisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 25 minutter.
MØRK CHOKOLADEGANACHE
Du kan sagtens toppe dine fastelavnsboller med klassisk (hvid eller chokolade) glasur og andet pynt, men jeg synes, chokolade ganachen er helt perfekt! Den laves således:
Hak 140 g chokolade og put det i en skål. Varm 100 ml fløde op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør forsigtigt i den til chokoladen er smeltet – brug gerne en dejskraber. Tilsæt 25 g blødt smør og vend det i indtil det er smeltet og det hele er samlet.
Når bollerne er kølet af, kan de dyppes i chokoladeganachen mens du holder i bunden.
GLUTENFRI GAMMELDAGS FASTELAVNSBOLLER
Er de gammeldags fastelavnsboller også din favorit? Ellers kan du også prøve kræfter med mine svenske semlor eller mine vandbakkelser med flødeskum og lemoncurd. Du kan selvfølgelig som altid selv bestemme, om du vil fylde dem med vaniljecreme og remonce, som jeg har gjort. De er 100 procent også virkelig lækre med chokoladefyld (ja jeg er nok en chokoladegris..) eller med creme og marmelade af en art. Måske har du et en endnu bedre idé? Lad mig endelig høre jeres spændende kombinationer!