Glutenfrie fastelavnsboller hænger ikke ligefrem på træerne - eller bugner bagerens vinduer, som de glutenfyldte gør - snøft.. Så derfor har jeg bakset en opskrift sammen på min yndlings udgave af fastelavnsbollen: Semlor! Semlor er en svensk udgave af fastelavnsbollen, som består af en lækker luftig gærbolle med marcipanfyld og flødeskum - yuuum!
Giver ca. 10 stk.
Rør 30 g gær ud i 5 dl lunkent vand, til gæren er opløst. Rør det i en røremaskine i ca. 5 minutter sammen med 30 g loppefrøskaller, 2 æg og 3 tsk sukker.
Tilsæt 150 g rismel, 150 g quinoamel og 1 tsk salt, og lad maskinen køre videre i ca. 5 min. Form bollerne (der er til ca. 10 stk., alt efter hvor store du ønsker dem) og læg på en bageplade med bagepapir. Dejen vil være ret klistret, så gør dine hænder våde, når du former dem. Lad herefter bollerne hæve i 30-60 minutter.
Pensl bollerne med et pisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 25 minutter.
Lad bollerne køle af på en rist. Skær toppen af - evt. i en trekant, som på billederne - og tag fyldet ud af bollen. Hak 50 g mandler groft og bland dem med bollefyldet og 200 g marcipan, 0,5-1 dl mælk samt 1 tsk vaniljepulver. Det kan enten blandes i en foodprocesser eller blot æltes sammen med hænderne. Put fyldet tilbage i bollerne med en ske. Pisk fløden til skum og kom ovenpå fyldet. Put toppen af bollen ovenpå flødeskummet og drys med flormelis.
I princippet kan du fylde bollerne med lige, hvad du har lyst til - der findes utrolig mange udgaver af semlor med forskelligt fyld. Disse glutenfrie fastelavnsboller har taget udgangspunkt i den klassiske semlor, men du kan sagtens bare bruge grundopskriften på bollen og så fylde dem med andre lækkerier. Ønsker du en laktosefri version, kan fyldet sagtens blandes med plantemælk, og så undlade flødeskummet (eller lave en laktosefri skum).